Нашата политика за възстановяване и връщане продължава 14 дни. Ако са изминали 14 дни от покупката ви, не можем да ви предложим пълно възстановяване или замяна.

За да отговаряте на условията за връщане, вашият артикул трябва да е неизползван и в същото състояние, в което сте го получили. Освен това трябва да е в оригиналната опаковка.

Допълнителни артикули, които не подлежат на връщане:

Подаръчни карти
Софтуерни продукти за сваляне

За да завършим връщането ви, ние изискваме касова бележка или доказателство за покупка.

Моля, не изпращайте покупката си обратно на производителя.

Има определени ситуации, при които се предоставят само частични възстановявания:

След като връщането ви бъде получено и проверено, ние ще се свържем с Вас по email или телефон, за да ви уведомим, че сме получили върнатия ви артикул. Също така ще ви уведомим за одобрението или отхвърлянето на вашето възстановяване.

Ако бъдете одобрени, вашето възстановяване ще бъде обработено и кредит автоматично ще бъде приложен към вашата кредитна карта или оригиналния метод на плащане в рамките на 25 работни  дни.

Закъснели или липсващи възстановявания

Ако все още не сте получили възстановяване, първо проверете отново банковата си сметка.

След това се свържете с компанията на вашата кредитна карта, може да отнеме известно време, преди вашето възстановяване да бъде официално публикувано.

След това се свържете с вашата банка. Често има известно време за обработка, преди възстановяването да бъде публикувано.

Ако сте направили всичко това и все още не сте получили възстановяването си, моля, свържете се с нас на {имейл адрес}.

Борси

Заменяме артикули само ако са дефектни или повредени. Ако трябва да го замените за същия артикул, изпратете ни имейл на {имейл адрес} и изпратете артикула си на: {физически адрес}.

Доставка връщане

За да върнете продукта си, трябва да го изпратите по куриер на: София кв. Драгалевци, бул. Околвръстен път 106. Пратки с включен наложен платеж по процедура за връщане на продукти няма да бъдат уважени и приети. 
Възстановяването на суми при връщане на продукти се извършва единствено и само по банков път или друг вид паричен превод. 

В пратката трябва да бъдат прикрепени и всички платежни документи от ТЪРГОВЕЦА, които са част от сделката при покупката на дадената стока. 

Вие ще носите отговорност за заплащането на вашите собствени разходи за доставка за връщане на вашия артикул. Разходите за доставка не се възстановяват. Ако получите възстановяване, цената на обратната доставка ще бъде приспадната от възстановяването ви.

В зависимост от това къде живеете, времето, което може да отнеме обмененият ви продукт да стигне до вас, може да варира.

Ако връщате по-скъпи артикули, можете да обмислите използването на услуга за доставка с възможност за проследяване или закупуване на застраховка за доставка. Ние не гарантираме, че ще получим върнатия ви артикул.

Нужда от помощ?

Свържете се с нас на contact@offroadmashini.com за въпроси, свързани с възстановяване на суми и връщания.